Sluta bry dig om vad andra tycker

Att vara aktiv ryttare är för mig lika med terapi. Att få utvecklas som människa, att finna lösningar till problem och alltid se på sig själv med stor ödmjukhet är bra för sinnet. Komma ihåg att vi jobbar med ett djur, att komma ihåg att varje dag vara tacksam att detta djur vill samarbeta med oss och ställer upp på att bli riden och tränad. När jag är i stallet och tränar så finns inte en tanke på snygga kläder, smink, hur man ser ut eller något annat. Att jag är sponsrad med ridkläder är inte för mig på ett ytligt plan, utan på ett funktionellt. När man jobbar med sociala medier så är fina bilder och content också en del av jobbet, men det betyder inte att kläder är viktigare än hårt arbete, det hoppas jag verkligen att jag framför med mina kanaler.

 
Det är så lätt att inom ridningen få prestationsångest. Att sköljas över med ångest efter en tävling där man mest undrar hur tusan man kunde glömma bort allt man visste om ridning när visslan blåste är inte alltför främmande för de flesta. Men det ska ej förväxlas med ångesten som många känner när de är oroliga för vad andra säger och tycker. 

Den ångesten, av vad andra säger och tycker om dig, är inte en prestationsångest. Vad andra tycker kan inte påverka din prestation. Det är bara du som kan göra något åt din prestation, men låter du andras tankar/blickar mm styra hur du reagerar i situationer så har du andra problem. Det är väldigt lätt att höra folk kasta ur sig att de har prestationsångest och de har tusen olika orsaker till varför det inte går som de tänkt sig. Men i grund och botten agerar de inte som hemma för att de är rädda för vad andra ska säga och tänka.

Jag vill att vi vänder på detta! Ridningen och livet med hästarna är ju vår terapi! Det är den plats där det inte finns utrymme för något annat än DIG och HÄSTEN, HÄR och NU. När du lever och andas häst, så ska det inte finnas något annat i huvudet. Det finns ingen på läktaren, det finns inga troll, inga som ska tycka och tänka. Låt dem tänka på sig själva, och har de så få problem att lösa med sig själva så de måste lägga sig i dina, föreställ dig hur de EGENTLIGEN mår på insidan då, när de har dragit ner skygglapparna på sig själv men gärna vill klaga hos andra.

För mig är det viktigt att inte tycka och tänka på andra förrän någon ber mig, t ex i en tränarroll. Jag har ingen aning om någons mål och föreställningar om de inte berättat hela historien. Därför lägger jag ingen vikt vid vad andra gör. På facebook kommer det pikar och många som alltid vill bekräfta att såhär gör minsann jag och inget annat sätt är rätt. Jag orkar inte ens läsa sådana poster och jag som är en bra människokännare kan ganska omgående läsa igenom raderna vilka människor som är i behov av ständig bekräftelse, eller ständigt måste klanka ner andra för att känna sig duktig och det är inget som jag vill omge mig med. För min egen skull alltså, för att jag ska kunna hålla rätt spår genom detta. 

Hoppas du fick dig en tankeställare! :)

 
Allmänt, Motivation | | En kommentar |
Upp