Inridning av unghästen

Ikväll fick bägge unghästarna tränas. Nu har jag bestämt att lägga en period av lite mer intensiv träning. De går fortfarande ute dygnet runt och är båda i jämn växtperiod. För min del behöver hästar inte alls ridas in vid denna ålder, de kan gott vänta tills de blivit äldre. Men det kan vara väldigt bra att göra all förberedelse, och är de mogna så kan man lika gärna vänja dem med ryttare på ryggen. Men mycket mer än så kommer det inte bli, att bära ryttare i alla gångarter räcker. Sedan får de vila tills nästa år, (tänk så uttråkade de kommer vara haha).

När de har vila från ryttare tänker jag att man åker till ridhus för att vänja dem vid resa, tränar löshoppning och kanske lite visning för hand om man har planerat för att visa dem som treåringar. Annars mår de nog bra av att fortsätta gå promenader i skogen och toleranstränas, men jag tycker definitivt att de ska vila från ryttare på ryggen.

Min filosofi är att om jag tränar bättre, så behöver jag inte träna lika mycket. Men just med inridning, så gör det alla gott om det sker lite intensivare under en kort period, om hästen accepterar och är lugn med sina nya uppgifter villsäga. Mina hästar idag då, de fick träns, benskydd, tömkörningsgjord och sedan börjar jag alltid med samma sak: tränar halt, ryggning, följa ledaren från marken. Det kommer jag alltid tillbaka till, bra att göra så att hästen känner igen sig även om vi tagit fler steg framåt sen sist.

Bägge hästarna longerades idag och det har de gjort förut också, men mitt mål är just nu att de ska röra sig helt avslappnat och lugnt runt mig, med egen framåtbjudning och inte ha så mycket fokus på annat. Jag har så otroligt mycket lugn i mig själv, min erfarenhet börjar liksom sitta i ryggmärgen, hur jag reagerar på hästarnas kroppspråk, vad jag söker för tecken från dem, och det medför såklart att jag möter situationer på ett bättre sätt. Mina hästar är för tillfället små änglar, de följer läroplanen perfekt änsålänge, som de flesta unghästar ju gör.

Nu framöver kommer jag lägga till styrning och hjälper via bettet. Det gör jag från marken såklart, och tar det vidare till tömkörning ganska snabbt. Man kan tömköra från longeringsposition, så att man inte krånglar till det så mycket. Kan man styra hästen i tömmar från marken, så kan man styra den från ryggen. Så hädanefter kommer jag byta till sadel på vid longering, sakta ta mig över till tömkörning i den takt som passar dem, sedan kommer jag avsluta passen med lite uppsittningsövningar. Det kan vara allt från att hoppa bredvid dem, till att parkera dem vid pallen. Allt som allt jobbar vi tillsammans kanske 15 min. Om allt går som planerat kanske jag tränar 3 dagar på rad, sedan får de 2 dagars vila sen tar jag 3 dagar på rad igen. 

Det här är så kul! Älskar att jobba med unghästar.


En dagsfärsk bild på älgen, aka Rambo, min giganthäst. Med hans stam (United-Vivaldi) brukar de inte bli såhär stora men vi kanske fått en avvikelse. Skämt åsido, han rör sig som en dröm, och jag längtar tills jag sitter däruppe!
 
Allmänt, Unghästar | | Kommentera |
Upp